Ciastka ananasowe z dżemem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g ananasa w zalewie (kostka)
  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania

Ananasy osączyć z zalewy. Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować letnią wodą. Z wysmarowanego ciasta wyciąć odpowiednią foremką małe ciastka i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Dodać do tego osączone z zalewy ananasy i posmarować same brzegi ciasta dżemem truskawkowym. Następnie całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na zloty kolor.
Przygotować lukier: białko jajka utrzeć łyżką z cukrem pudrem na konsystencję gęstej śmietanki, wlać do tego sok cytrynowy i ponownie ucierać przez ok. minutę. Gotowym
lukrem polać przestudzone ciastka.

1 komentarz

odpowiedz

Świetny przepis, a zwłaszcza kiedy widzę tą fotkę leci mi ślinka i mam chęć na zrobienie tych ciastek. Uwielbiam dżem truskawkowy (wypróbowany tylko kupuję z Pińczowa - z firmy z tradycjami :) i dodaję nieco więcej niż zalecacie w przepisie. Jak zrobię dołączę zdjęcie... uff aby się udały. Pozdrawiam.

Podobne przepisy