Ciasto z miechunką peruwiańską

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2732
Ciasto z miechunką peruwiańską
fot. Frugan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
  • Na dekorację:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 10 miechunek peruwiańskich (rodzynek brazylijskich)
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Tortownicę wysmarować masłem. Miechunkę peruwiańską umyć i osączyć z wody. Białka oddzielić do żółtek. Z białek ubić sztywną pianę mikserem, wsypać do niej cukier i dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia i wlać oliwę z oliwek. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przełożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić na puszystą pianę i udekorować nią ciasto. Dodać do tego miechunkę peruwiańską.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów