Kuskus z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1882
Kuskus z warzywami
fot. Lori_Pillbugs / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 rzodkiewki
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skory, pokroić drobno i dodać do pokrojonego ogórka. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, po czym zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do warzyw. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany kuskus, póki jest jeszcze ciepły, przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, po czym wszystko zalać oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów