Sorbet borówkowo-malinowy w pomarańczy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 934
Sorbet borówkowo-malinowy w pomarańczy
fot. Lori_Pillbugs / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g borówek amerykańskich
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 100 ml syropu malinowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Borówki amerykańskie umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przekroić na połówki. Z przekrojonych pomarańczy wydrążyć miąższ, zostawiając całą skórkę, po czym miąższ dodać do borówek w mikserze. Wlać do tego śmietanę, syrop malinowy, wsypać cukier i całość dokładnie zmiksować, a następnie przelać do odpowiedniego naczynia. Składniki w naczyniu oraz skórki z pomarańczy zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć i łyżką do lodów przełożyć z naczynia do skórek z pomarańczy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy