Babka wiśniowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2010
Babka wiśniowa
fot. Lori_Pillbugs / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 białka jajka
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Wiśnie umyć, osączyć z wody i wydrylować. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do kolejnej miski, wsypać do tego cukier i miksować przez 5 minut. Do zmiksowanych składników wsypać stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę ze składnikami i wlać do tego olej. Całość ponownie zmiksować mikserem. Następnie formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć do niej zmiksowane składniki oraz wydrylowane wiśnie. Wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać białka jaj i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie wlać do tego sok cytrynowy i ponownie roztrzepać trzepaczką. Gotowy lukier przełożyć na przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

1 komentarz

polecam, najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadlam, lepsze bez lukieru

Podobne przepisy