Ciasto gruszkowo-serowe z rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1401
Ciasto gruszkowo-serowe z rodzynkami
fot. Dinner Series / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 39 g sera brie
  • 3 gruszki faworytki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Gruszki umyć, osączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, pokroić na kwadraty i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożona folią aluminiową. Pokrojone ciasto posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami i pokruszonym na drobne kawałki serem brie. Całość przełożyć plastrami gruszek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów