Imbir z octem i sosem czekoladowym

iwona

Autor:

Przepisów: 1979

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka czarnego octu balsamicznego
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • sól
  • Na sos czekoladowy:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonego cynamonu

Opis przygotowania

Imbir oraz papryczkę chili umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, przełożyć do rondla, zalać go octem czarnym, wsypać cukier brązowy oraz szczyptę soli i gotować przez 7 minut. Po zagotowaniu odcedzić.
Przygotować sos czekoladowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili, po czym składniki oprószyć mielonym kuminem rzymskim oraz cynamonem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę i całość rozpuścić na płynną masę.
Rozpuszczoną masę przelać do miski i dodać do tego ugotowany wcześniej imbir.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się