Miso z tofu

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g jedwabistego tofu
  • 3 g grzybów shitake
  • 2 dymki
  • 2 g suszonych glonów kombu
  • 1 l wody mineralnej, niegazowanej
  • 1 łyżka płatków bonito
  • 1 łyżka białego miso
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Grzyby shitake, glony kombu oraz dymkę umyć i osączyć z wody. Grzyby pozbawić trzonków. Dymkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na kawałki wodorosty kombu i płatki bonito. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wodę mineralną i dodać pokrojone na kawałki tofu oraz grzyby shitake. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać miso, wlać sos chili i wszystko zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy