Miso z tofu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1800
Miso z tofu
fot. Connoisseur 4 The Cure / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g jedwabistego tofu
  • 3 g grzybów shitake
  • 2 dymki
  • 2 g suszonych glonów kombu
  • 1 l wody mineralnej, niegazowanej
  • 1 łyżka płatków bonito
  • 1 łyżka białego miso
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby shitake, glony kombu oraz dymkę umyć i osączyć z wody. Grzyby pozbawić trzonków. Dymkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na kawałki wodorosty kombu i płatki bonito. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wodę mineralną i dodać pokrojone na kawałki tofu oraz grzyby shitake. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać miso, wlać sos chili i wszystko zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów