Zupa z macą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2360
Zupa z macą
fot. BrownGuacamole / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g macy
  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 seler mały
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Obrane i pokrojone warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i przełożyć do miski, natomiast bulion pozostawić w rondlu. Macę pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do ugotowanych wcześniej warzyw w misce. Wsypać do tego mieloną gałkę muszkatołową, kolendrę i kumin. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić jajka.Całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować z tego kulki, wrzucić je do rondla z bulionem i szybko zagotować. Po zagaotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów