Pizzoccheri

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka tartego parmezany
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą oraz szpinak pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Przygotować ciasto: mąkę gryczaną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką pszenną oraz solą. Do wymieszanych składników wlać ciepłą wodę, wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Pokroić je nożem w cienkie paski o szerokości 1,5 cm i długości 10 cm i pozostawić na stolnicy przez 15 minut do wyschnięcia. Następnie do dużego rondla wrzucić pokrojone wcześniej ziemniaki, kapustę i szpinak, zalać 2 l lekko solonej wody i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Kiedy to nastąpi, wrzucić do tego pokrojone paski ciasta. Całość zamieszać drewniana łyżką i gotować razem przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na stopionym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tarty parmezan, smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy