Caponata

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1496
Caponata
fot. TheHungryDudes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 4 kromki chleba
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • 0,5 szklanki orzeszków pinii
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić drobno. Kapary osączyć z zalewy. Łodygi selera naciowego pokroić w kostkę. Bakłażana obrać ze skóry i pokropić na kawałki. Pomidory pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone łodygi selera oraz oliwki i kapary, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego orzeszki pinii, pokrojone pomidory i wlać przecier pomidorowy. Dusić pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, po czym dodać do tego pokrojonego bakłażana i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ocet winny wymieszać z cukrem w kubku i przelać do duszonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować listkami świeżej bazylii. Gotową potrawę podawać z chlebem.

Komentarze (0)