Maultaschen z burakami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 buraki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 20 g szynki wędzonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i zetrzeć je do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych buraków dodać obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru i dokładnie wymieszać.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną na drobne kawałki szynkę wędzoną i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego posiekany drobno szpinak, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do kolejnej miski. Do składników w misce dodać mielone mięso wieprzowe oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, wbić jajko, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki ręcznie i pozostawić je do czasu zagniecenia ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać ciepłą wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na część wyciętych krążków nałożyć przygotowane wcześniej kulki mięsne i całość nakryć pozostałymi krążkami ciasta. Wszystko dokładnie zlepić widelcem lub ręcznie i wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego w rondlu. Gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę podawać z przygotowanymi wcześniej burakami.

0 komentarzy

Podobne przepisy