Sałatka z linguine

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 30 g makaronu linguine
  • 20 g pieczarek
  • 8 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Fasolę białą osączyć z zalewy. Warzywa oraz pieczarki umyć i osaczyć z wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Por pokroić w cienkie plastry. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Następnie do smażonych składników dodać pokrojonego pora oraz osączoną z zalewy fasolę. Całość wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojone pomidory. Wszystko doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać z jogurtem greckim i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy