Gulasz warzywny z masłem orzechowym i grzankami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 limonka do dekoracji
  • Na gulasz:
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 słodkie ziemniaki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion, a miąższ posiekać drobno. Ziemniaki słodkie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Fasolą czerwoną osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone pomidory, osaczoną z zalewy fasolę i posiekaną drobno papryczkę chili. Składniki zagotować, a po zagotowaniu odlać 4 łyżki bulionu do kubka, dodać do tego masło orzechowe, rozmieszać trzepaczką i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości składników. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia, przelać do miski i udekorować ćwiartką limonki. Następnie rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim kromki chleba, które następnie dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy