Grzanki z awokado, ziemniakami i serem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 20 g sera feta
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 awokado
  • 1 cebula
  • garstka świeżego szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego kromki chleba razowego. Chleb smażyć do czasu, aż się przyrumieni z obu stron, wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na zrumienione kromki chleba wyłożyć szpinak i pokrojone awokado. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do ich zarumienienia. Wtedy dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki oraz ser feta, wymieszać i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy