Tinola (zupa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2673
Tinola (zupa)
fot. digipam / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 papaja
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • garść świeżego szpinaku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć. Papaję obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienka słomkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony imbir, wlać sos rybny, po czym dobrze wymieszać i dusić przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego udka z kurczaka, zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojoną papaję, szpinak, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów