Confit z kaczki

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Confit z kaczki

    Dodane przez: iwona

    charclam / CC-BY 2.0

Składniki

  • 10 g rodzynek
  • 2 udka z kaczki
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na marynatę;
  • 4 liście laurowe
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • pieprz

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mięso, gałązki tymianku oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Gałązki świeżego tymianku połamać na kawałki i dodać do pokrojonego czosnku. Udka z kaczki oprószyć obficie pieprzem oraz solą i dodać do składników w brytfance. Całość zalać winem wytrawnym i wstawić do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej przez 20 minut. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i lekko przyrumienić mięso. Do zrumienionego mięsa wlać 1 szklankę oliwy z oliwek i razem dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika i z brytfanki, po czym wraz z częścią duszonego tłuszczu - wyłożyć na talerz.
Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla i wymieszać ze sparzonymi wcześniej rodzynkami. Wsypać do tego kurkumę i zalać 2 szklankami lekko osolonej wody. Ugotować na sypko, odparować i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy