Rybne tacos

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2451
Rybne tacos
fot. jasonlam / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 małe, kukurydziane placki tortilli
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 limonka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 szklanki piwa jasnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, razem z kapustą zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami wody i szybko zagotować Po zagotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników w misce. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw wraz z osączoną z zalewy kukurydzą. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, wlać oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki poza nią do czasu usmażenia ryby. Placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć 40 sekund na średnim ogniu z jednej strony. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Do kolejnej miski wbić jajko i wlać piwo jasne. Następnie wsypać do tego mąkę i dokładnie wymieszać, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Filety z dorsza oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i namoczyć je w wyrobionym cieście. Namoczoną rybę przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na usmażoną wcześniej tortillę. Na to wyłożyć majonez oraz wszystkie składniki z miski. Całość udekorować pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów