Sos vinaigrette

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać ocet winny i odstawić na 30 minut. Po tym czasie do składników w misce dodać musztardę i wymieszać. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, ponownie wymieszać i dodać posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki oraz oregano. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Gotowy wyciągnąć z lodówki i podawać polania sałatek lub marynaty mięs.

0 komentarzy

Podobne przepisy