Soczewica z batatami pieczonymi

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 4 bataty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę, oprószyć ją mieloną papryka, suszoną kolendrą oraz pieprzem, doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bataty obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć je na tackę aluminiową do grilla, skropić pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i piec na rozpalonym grillu do miękkości. Upieczone dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy