Zupa jarzynowa z winem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1935
Zupa jarzynowa z winem
fot. Connoisseur 4 The Cure / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 15 g parmezanu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 dymka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kosę. Cebulę oraz dymkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Łodygi selera naciowego pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie cebulę z dymkę przełożyć do rondla i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew, paprykę i łodygi selera. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Wlać do tego wino wytrawne, wsypać mielona paprykę chili, majeranek, tymianek i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać świeżo startym parmezanem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów