Anelletti al forno

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1890
Anelletti al forno
fot. Dedda71 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 150 g tartego parmezanu
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 40 g makaronu Anelletti lub kółka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 1 łodyga selera
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Łodygę selera posiekać drobno. Groszek zielony osączyć z zalewy. Makaron przełożyć do rondla, potem zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana, marchew oraz osączony z zalewy zielony groszek. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego mielone mięso wołowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy wlać do tego przecier pomidorowy, wino wytrawne i dokładnie rozmieszać. Doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba) i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Wszystko posypać bułką tartą, tartym parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20 minut.

Komentarze (0)