Agnolotti z lubczykiem i portulaką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2223
Agnolotti z lubczykiem i portulaką
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 garść portulaki
  • 1 mały por
  • 1 łyżka masła
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka lubczyku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i pokrojony drobno lubczyk. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemno brązowy. Wtedy ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać oliwę z oliwek i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim prostokąty o wymiarach 12 x 6 cm. Na wycięte prostokąty nałożyć przygotowany wcześniej farsz.

Całość dobrze zlepić i wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody z masłem. Gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować pokrojonym w cienkie plastry porem i gałązkami portulaki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów