Mufinki z mozzarellą, chorizo i susz. pomidorami

Annvina

Autor:

Przepisów: 26

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 szklanka (200ml) mąki pszennej lub pszennej mieszanej pół na pół z razową/orkiszową
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki (150ml) mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 szklanka (200ml) startej mozzarelli
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju
  • ok 50 gr chorizo lub innej wyraźnej w smaku kiełbasy albo wędliny
  • (w wersji wegetariańskiej można nie dodawać mięsa)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1- 2 łyżki dowolnych ziół świeżych lub suszonych (np. bazylia, oregano, tymianek, estragon, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, mieszanka "zioła prowansalskie")
  • ewentualnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Opis przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać pozostałe składniki - pomidory i kiełbasę drobno posiekać.
Dokładnie wymieszać.
Piec w foremkach do mufinków w 175 stopniach ok 20-25 minut na złoty kolor.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
Z podanej porcji wychodzi ok 10 dużych lub 15 małych mufinków.

0 komentarzy

Podobne przepisy