Burčák (młode wino)

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5611
Burčák (młode wino)
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 ml drożdży płynnych do wina Tokay
  • 5 l wody
  • 2 kg białych winogron
  • 1 kg cukru

Opis przygotowania:

Winogrona obrać z ogonków, opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć. Osuszone winogrona przesypać do miski, rozgnieść owoce na miazgę i przełożyć do gąsiora. Następnie zagotować 5 l wody z cukrem, przestudzić i zalać miazgę owocową w gąsiorze. Wlać do tego płynne drożdże i całość zakryć korkiem z rurką od wina, wypełnioną wodą. Gąsior odstawić na 2 tygodnie do pomieszczenia z pokojową temperaturą w celu fermentacji składników. Kiedy jeszcze fermentacja się nie zakończyła (woda w rurce na wino nadal bulgocze), całą zawartość przecedzić kilkakrotnie przez sito. Ostatnie cedzenie wina należy przeprowadzić już przez gazę.

Komentarze (1)

BZDURNY OPIS!
burczak z woda i cukrem?

Podobne przepisy

Więcej przepisów