Kulajda

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2711
Kulajda
fot. Chmee2 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 120 ml śmietany 18 %
  • 100 ml letniego mleka 2%
  • 30 g świeżych podgrzybków lub prawdziwków
  • 4 ziemniaki
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Grzyby pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, ziarna pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków. Mąkę wymieszać z letnim mlekiem w kubku, przelać do całości i dokładnie wymieszać, aby nie tworzyły się grudki. Następnie jajka wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką ze śmietaną. Roztrzepane przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym kminkiem, wymieszać i szybko zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)