Česnečka (zupa czosnkowa)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 80 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ziemniaki oraz marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek podzielić na ząbki, potem każdy z ząbków obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Pokrojony czosnek przełożyć do rondla i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać do niego pokrojone ziemniaki, marchew oraz boczek. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać majeranek, a następnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Kromki czerstwego chleba pokroić w duża kostkę, przełożyć je na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy