Bánh mì

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 180 ml letniej wody
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 15 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Na wypełnienie:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Przygotować wypełnienie: warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokropić w kostkę, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników wraz z obranymi i pokrojonymi drobno ogórkami i natką zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do czasu upieczenia bułek. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżowa oraz solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować małe, podłużne bułki w kształcie bagietek i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone bułki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym przekroić je w poprzek i napełnić wymieszanymi składnikami z miski. Na koniec polać sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy