Schab zapiekany z jajkiem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2411
Schab zapiekany z jajkiem i szynką
fot. 10Rosso / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g schabu wieprzowego
  • 20 g wędzonej szynki w plastrach
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Mięso podzielić na porcje, rozbić tłuczkiem, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wyłożyć na stolnicę. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać posiekaną natkę zielonej pietruszki i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, podzielić na kawałki i przełożyć na rozbite mięso. Do składników dodać szynkę wędzoną, wszystko zawinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami. Spięte składniki przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, skropić je olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić w plastry i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów