Stracciatella - zupa

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • pęczek zielonej pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak, natkę zielonej pietruszki oraz bazylię pokropić drobno i przełożyć do rondla. Pokrojone składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pierzu i zagotować na średnim ogniu. Następnie jajka wbić do kubka, wsypać do nich tarty parmezan i mąkę pszenną, po czym składniki energicznym ruchem rozmieszać widelcem, aby utworzyło się lejące ciasto. Składniki w rondlu zamieszać widelcem w jedną stronę, aby wirowały i przelać do nich ciasto z kubka, cały czas mieszając. Wszystko gotować przez 2 minuty, po czym gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz

0 komentarzy

Podobne przepisy