Pokrzywniak (zupa)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2304
Pokrzywniak (zupa)
fot. Ole Husby / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 250 g młodych pokrzyw
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • natka zielonej pietruszki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pokrzywy umyć i osączyć z wody. Pokrzywy pozbawić łodyg, zostawiając jedynie same liście. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na drobne kawałki liście pokrzyw i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wsypać mąkę, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wlać wodę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, zagotować, po czym wlać mleko i dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko gotować jeszcze przez 2 minuty, a po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do miski. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić obrać ze skorupek i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów