Gremolata

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Gremolata

    Dodane przez: arek

    jlastras / CC-BY 2.0

Składniki

  • 2 skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, posiekać drobno i przełożyć do miski. Skórki z cytryny sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie czosnek obrać ze skóry i razem ze sparzoną wcześniej skórką cytrynową przepuścić przez praskę, po czym dodać do posiekanej natki pietruszki. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Nadaje się do posypania potraw mięsnych lub grillowanych.

0 komentarzy