Łosoś z majonezem i grzankami

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 897
Łosoś z majonezem i grzankami
franzconde / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 bagietka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz zielony koperek umyć i osączyć z wody. Koperek zielony posiekać drobno. Wędzonego łososia pokroić ostrym nożem w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć z majonezem. Do roztartych składników wlewać oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny, cały czas rozcierając. Następnie roztarte składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć na pokrojona rybę. Bagietkę pokroić ostrym nożem w cienkie kromki i zrumienić z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Całość posypać pokrojonym zielonym koperkiem i udekorować drobnym szczypiorkiem.

0 komenatrzy