Buccellato

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3574
Buccellato
fot. Dedda71 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 5 g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki maki do podsypania ciast
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka różnych owoców kandyzowanych
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu anyżowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz owoce kandyzowane sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże wraz z mielonym anyżem rozetrzeć w ciepłym mleku Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym wbijać do niej po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy i anyżowy oraz wsypać stopniowo mąkę i sól, wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć sparzone wcześniej rodzynki oraz kandyzowane owoce (część sparzonych owoców pozostawić do dekoracji ciasta) i całość zawinąć w rulon. Formę do pieczenia wysmarować masłem i włożyć do niej rulon z ciasta. Górną część ciasta ponacinać wokół ostrym nożem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić i udekorować pozostawionymi wcześniej kandyzowanymi owocami.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do rondla, dodać do tego białko jajka, wlać sok z cytryny, wszystko rozetrzeć, przełożyć na lekko przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów