Soczewica z koprem i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1695
Soczewica z koprem i serem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 20 g parmezanu w całości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu sherry
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 koper naciowy
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Koper naciowy umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony majeranek, kminek i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony wcześniej koper naciowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Następnie składniki zalać octem sherry, sosem sojowym i dodać ugotowaną soczewicę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym w cienkie plastry parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów