Bezy choinkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1670
Bezy choinkowe
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 20 g łuskanych orzechów laskowych
  • 4 białka jaj
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na tym w jednakowych odstępach orzechy laskowe oraz zawiązane pętelki ozdobnego sznurka. Białka jaj ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać cukier puder, wlać ekstrakt waniliowy, razem dokładnie zmiksować,przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć warstwami na wyłożone orzechy ze sznurkiem ozdobnym Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać i pozostawić do ostygnięcia składników. Gotowe nadają się do wieszania na choinkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów