Kurczak w chili z sałatą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 sałata strzępiasta
  • Na marynatę:
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa, limonkę oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonego czosnku. Następnie oba składniki zasypać cukrem brązowym, zalać sokiem z limonki, sokiem pomarańczowym i wymieszać. Piersi z kurczaka skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i dodać do wymieszanych składników. Całość wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, osączyć z zalewy i samo mięso przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni. Smażyć do miękkości, po czym ściągnąć z ognia i dodać do salaty na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną limonką.

0 komentarzy

Podobne przepisy