Rachatłukum

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 g cukru
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 20 g cukru pudru
  • 20 g tłuczonych pistacji
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z ananas
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania

Wodę z cukrem zagotować w rondlu na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie wlać do tego sok cytrynowy oraz sok z ananasa, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie z gotowanego syropu odlać trochę i przelać go do drugiego rondla, a resztę nadal gotować na małym ogniu. Do odlanego syropu wsypać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Rozmieszane składniki przelać do nadal gotującego się syropu, dodać do tego tłuczone pistacje i orzeszki ziemne. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na tackę posypaną mąką ziemniaczaną. Wszystko posypać wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem i wstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły. Wówczas deser wyciągnąć z lodówki, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz.

0 komentarzy