Soczewica z serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2571
Soczewica z serem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g sera ricotta
  • 400 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki winnego octu sherry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • natka zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną, gdy jest jeszcze gorąca, zalać sosem sojowym, octem winnym, oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego ser ricotta i całość posypać tarta gałką muszkatołową. Wszystko udekorować natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów