Soczewica z serem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g sera ricotta
  • 400 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki winnego octu sherry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • natka zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Soczewicę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną, gdy jest jeszcze gorąca, zalać sosem sojowym, octem winnym, oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego ser ricotta i całość posypać tarta gałką muszkatołową. Wszystko udekorować natka zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy