Chilaquiles czekoladowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1795
Chilaquiles czekoladowe
fot. william.neuheisel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 4 placki tortilli
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Papryczkę chili umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i posiekać drobno. Placki tortilli wysmarować serkiem homogenizowanym, złożyć na połówki i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć po 1,5 minuty z obu stron na średnim ogniu i przełożyć na talerz. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć posiekaną drobno papryczkę chili smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do niej pokruszoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę i smażyć do czasu utworzenia się płynnej masy. Utworzoną masę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, brązowym cukrem, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i zalać nią potrawę. Całość posypać sezamem oraz udekorować obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów