Yam Neua

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 1 łyżka tłuczonych orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 sałata strzępiasta
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do warzyw na talerzu. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wyłożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać sos sojowy, sok z limonki, wsypać cukier brązowy i dokładnie wymieszać. Polędwicę wołową pokroić na kawałki, po czym oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i namoczyć w wymieszanych wcześniej składnikach. Namoczone mięso przełożyć na aluminiowa tackę do grilla i piec na rozpalonym grillu do miękkości. Upieczone mięso połączyć z warzywami na talerzu. Całość posypać tłuczonymi orzeszkami pinii i pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy