Kaeng pa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1723
Kaeng pa
fot. clayirving / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 25 g mrożonego, zielonego groszku
  • 3 suszone liście limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Zielony groszek rozmrozić. Suszone liście limonki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Oliwki osączyć z zalewy. Mięso pokroić na kawałki. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pastę curry i dusić pod przykryciem przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej mięso i przyrumienić, po czym dodać do tego pokrojonego bakłażana, paprykę, osączone z zalewy oliwki i rozmrożony zielony groszek. Całość zalać bulionem warzywnym, dodać sparzone liście limonki oraz tartą skórkę z limonki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sosem sojowym, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów