Solanka (zupa)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g surowej szynki wieprzowej
  • 200 g karkówki wołowej
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 parówki cielęce
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Seler pokroić na kawałki. Oliwki oraz kapary osączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na małe kawałki. Parówki pokroić na połówki. Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wodę z kiszonych ogórków, dodać pokrojony seler, pokrojone ogórki kiszone, osączone z zalewy kapary i oliwki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojone parówki i wlać koncentrat pomidorowy, Całość doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotowa zupę posypać pokrojoną drobno kolendrą, dodać kwaśną śmietanę i udekorować plastrem cytryny.

0 komentarzy