Okroszka

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g karkówki cielęcej bez kości
  • 100 g wędzonej szynki wieprzowej
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l kwasu chlebowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry. Natkę zielonej pietruszki oraz koperek posiekać drobno. Karkówkę oraz szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną karkówkę, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną szynkę i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić. Szczypiorek pokroić drobno, przełożyć do rondla, wsypać do niego także cukier oraz szczyptę soli i razem rozetrzeć na jednolitą miazgę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Do utartego szczypiorku dodać usmażone wcześniej mięso, pokrojone jajka, natkę zielonej pietruszki, ogórki i zalać kwasem chlebowym. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przelać do misek, po czym dodać do tego kwaśną śmietanę. Podawać na zimno.

0 komentarzy