Meat pie

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 g łopatki cielęcej bez kości
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć ciepłą woda i przełożyć do odpowiednich foremek do ciasta. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić. Ziemniaki, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem dodać do nich masło i razem ubić na jednolitą masę. Ubite składniki przełożyć do przestudzonego ciasta. Pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso i oprószyć je tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smażyć do zarumienienia się mięsa. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej pieczarki, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i przełożyć na ziemniaki z ciastem. Na koniec wszystko polać pikantnym keczupem.

0 komentarzy

Podobne przepisy