Meat pie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2455
Meat pie
fot. Casey Serin / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 g łopatki cielęcej bez kości
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć ciepłą woda i przełożyć do odpowiednich foremek do ciasta. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić. Ziemniaki, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem dodać do nich masło i razem ubić na jednolitą masę. Ubite składniki przełożyć do przestudzonego ciasta. Pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso i oprószyć je tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smażyć do zarumienienia się mięsa. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej pieczarki, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i przełożyć na ziemniaki z ciastem. Na koniec wszystko polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów