Flädlesuppe (zupa naleśnikowa)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2253
Flädlesuppe (zupa naleśnikowa)
fot. ceiling / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wołowiny bez kości
  • 2 łodygi selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 0,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • natyka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso dokładnie umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić w kostkę Mięso pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać wodę mineralną, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ciasto ściągnąć z ognia, pokroić w podłużne plastry o szerokości 2 cm i przełożyć do miski.
Następnie pokrojone wcześniej mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zrumienionego mięsa wlać bulion warzywny, dodać do tego pokrojone łodygi selera, marchew, liście laurowe, ziele angielskie i świeży tymianek. Doprawić do smaku przyprawami, wlać sos sojowy, sos Worcestershire, dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski z usmażonym ciastem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy