Szpecle

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 20 g wędzonego boczku
  • 15 g tartego sera Alm Käse (lub inny, twardy krowi ser)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • sól

Opis przygotowania

Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zwinąć w rulon o grubości małego palca, po czym pokroić na 1,5 cm kluski. Wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić na cedzaku. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wsypać tarty ser i smażyć do czasu, aż się roztopi i dodać wtedy ugotowane wcześniej kluski. Dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy