Kybyn

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7021
Kybyn
fot. hr.icio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 20 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka (w tym 1 łyżka mleka do wysmarowania ciasta)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na farsz:
  • 300 g baraniny bez kości lub wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować farsz: mięso pokroić w drobną kostkę, zalać 1 l wody i moczyć przez 2 godziny. Potem odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie składniki skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, majerankiem i tymiankiem. Oproszone odstawić na 30 minut do lodówki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Roztarte drożdże przelać do wymieszanej mąki, po czym dodać do tego masło, wbić 1 jajko i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte podsypać mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Nałożyć na nie przygotowany wcześniej farsz.

Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Jedno jajko wbić na talerz, wlać do tego 1 łyżkę mleka i roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)