Omlet z bakłażanem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3 pomidory
  • 2 bakłażany
  • 2 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 limonka do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połówki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie bakłażany wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i obrać ze skóry. Obrane spłaszczyć łopatką. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Dwa pomidory pokroić w drobną kostkę, natomiast z trzeciego obrać skórę i pozostawić ją do dekoracji potrawy. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Jajka wbić do rondla, roztrzepać widelcem, dodać do nich pokrojoną cebulę, paprykę, pomidory oraz suszoną kolendrę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, dodać bakłażany, przelać na to wymieszane składniki i wszystko smażyć pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj. Gotowe danie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować skórką pomidora oraz pokrojoną w cienkie plastry limonką.

0 komentarzy

Podobne przepisy