Małże gotowane z miętą i mandarynka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1654
Małże gotowane z miętą i mandarynka
fot. whologwhy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 skórki z mandarynek
  • 2 pomidorki cherry
  • 1 l mineralnej wody niegazowanej
  • 1 kg mrożonych małży
  • 1 suszona trawa cytrynowa
  • 1 szklanki wytrawnego białego wina
  • garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Małże rozmrozić, dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Skórki z mandarynek sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i pokroić w cienkie plastry. Miętę oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Mięte pokroić na kawałki, a pomidory w cienkie plastry. Rozmrożone małże przełożyć do rondla, zalać je winem wytrawnym, wodą mineralną, dodać pokrojoną miętę, skórkę z mandarynek i trawę cytrynową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i gotować do czasu, aż małże się otworzą. Te, które się nie otworzyły, należy odrzucić, a resztę ściągnąć z ognia i przelać do odpowiedniego naczynia. Wszystko udekorować pokrojonymi pomidorkami cherry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów